Barnsteen

Amber vormde in de Baltische regio in 40-50 miljoen jaar de hars van naaldbomen. Authentieke Baltische barnsteen bevat barnsteenzuur omdat het wordt gebruikt als natuurlijk antibioticum. De barnsteen armband helpt tegen de pijn bij doorkomende tandjes.

De pijnstillende werking van barnsteen

Veel moeders zweren bij het gebruik van een barnsteen sieraad. Een barnsteensieraad staat bekend om de positieve werking en pijnstillend effect. Maar hoe zit dat precies? De algemene overtuiging is dat aanraking met de warme huid van het kind ervoor zorgt dat er oliën worden afgegeven die barnsteenzuur bevatten. Dit barnsteenzuur zou zorgen voor een pijnstillend en ontstekingsremmend effect. Theoretisch, als een kleine hoeveelheid barnsteenzuur in de huid wordt opgenomen, zou dit het lichaam ertoe aanzetten te reageren alsof er een natuurlijke Ibuprofen is ingenomen, waardoor pijn en ontsteking worden verminderd.

Er zijn wetenschappelijke studies gedaan naar barnsteenzuur en de effecten ervan, maar er is nog geen wetenschappelijk bewijs of de hoeveelheid barnsteenzuur en hoeveel er wordt vrijgemaakt door het dragen van een barnsteen sieraad, voldoende effect heeft op je lichaam. In de homeopatische geneeskunde wordt het al wel als een natuurlijk pijnstillers middel erkend. De Baltische Staten, maar ook in onder andere Duitsland en Oostenrijk is het dragen van een barnsteenketting bij kinderen die tandjes krijgen de gewoonste zaak van de wereld. In Duitsland en Oostenrijk liggen de barnsteenkettingen zelfs naast de babyvoeding en luiers in de schappen. In deze landen wordt het zelfs aangeraden door veel verloskundigen!