Draagdoek knopen in de FWCC

Een draagdoek knopen is in het begin best een uitdaging. In de onderstaande video zie je een simpele instructie hoe je de FWCC (Front Wrap Cross Carry) knoopt. Zoals je ziet is dit een heerlijk knuffelige buikknoop die je vanaf de geboorte kunt gebruiken. Voor beginnende als zowel ervaren dragers is deze knoop makkelijk aan te leren..


Hoe knoop je een draagdoek eigenlijk?

Voordat je voor het eerst je draagdoek gaat knopen adviseren we je om een consult te boeken bij een draagdoekconsulent. Je kan een draagdoekconsulent bij jou in de buurt vinden via: https://draagdoekconsulenten.nl/
Zij kunnen je de ins en outs leren van het dragen in de FWCC.

Voordat je begint met het knopen van je kindje in de doek raden wij je aan om de doek te controleren op eventuele gebreken.

Stappenplan

 1. Begin in het midden van de doek (maat 6), dit is aangegeven met een middenmarkering. Plaats deze zoals op de afbeelding onder je borst.
                         
 2. Haal beide doekbanen naar achter en kruis deze op de rug, haal ze dan over je schouders naar voren. Zorg dat de stof van de draagdoek niet draait op je rug, anders wordt aantrekken later lastig.

 3. De losse uiteinden van de draagdoek hangen over je schouders naar voren.
  Leg je baby tegen je schouder aan, alsof je hem laat boeren. Laat hem leunen tegen je lichaam en breng zijn lichaam rustig naar beneden met de beentjes onder de horizontale baan, totdat je op de bovenkant van zijn hoofd een kus kan geven.
                         
 4. Maak met de onderkant van de doekbaan een zitje door deze onder de billen richting de navel van de baby te brengen. Zorg dat de knietjes hoger dan de billetje zitten, zoals in een M-houding.
  Breng de bovenste doekbaan tot ongeveer in het nekje. Is de baby heel klein en het nekje onstabiel, breng dan de doek iets hoger zodat je later een mooi nekrolletje kan maken. Terwijl je dit doet, blijf je de billen en rug met de stof en je onderarm ondersteunen. De doek bedekt je baby nu van het nekje tot de billen.
                         
 5. Span nu de doekbanen die over je schouders hangen aan. Begin bij de onderste doekbaan. Begin ter hoogte van het oortje en trek naar de zijkant toe. Houd de doek op spanning en pak daarna het midden van de doek om hetzelfde te doen. Herhaal dit met de buitenkant van de doek. Pak de aangespannen doek in een hand vast onder de billetjes en doe hetzelfde met de andere doekbaan.

 6. Herhaal stap 5 aan de andere kant.
                         
 7. Vervolgens maak nu een kruis onder de billen van de baby, haal de doekbanen onder de beentjes door naar achteren.

 8. Op je rug maak je een dubbele knoop.
                         
 9. Zorg dat de doekbanen netjes langs het lichaampje van de baby lopen. Maar haal nooit een extra doekbaan over de baby. Voor extra neksupport maak je van een spuugdoekje een nekrolletje door die in de bovenste doek- baan te rollen.

 10. Enjoy!

Nog Vragen?

Ben je om, en wil je snel een nieuwe doek kopen, check hier de shop welke beschikbaar zijn.

Heb je nog steeds vragen, neem dan een kijkje op deze Facebook groep. Hier is een hele leuke groep moeders die je graag helpen met tips and trics.